MEDVEHAGYMA

  

A hagymafélék családjába tartozik, íze, illata a fokhagymáéhoz hasonló.  Felhasználása is a fokhagymáéval megegyezik, azonban a gyomrot nem terheli meg annyira. Összetétele alapján mindennapi használatra javasolt enyhe antibiotikum.  Tavasszal, korán jelennek meg zöld levelei, ezért a medvehagyma ideális a tavaszi tisztítókúrákban. Immunerősítő. Tél után a szervezet immunrendszere érzékenyebben reagál a tavasszal bekövetkező hőmérséklet ingadozásokra. A medvehagyma az immunrendszer erősítésével segít a szervezetnek megbirkózni ezekkel a változásokkal. Vérnyomáscsökkentő. A hagyományos fokhagymához hasonlóan a medvehagyma is csökkenti a vérnyomást és hozzájárul a szív- és érrendszeri-betegségek megelőzéséhez. Csökkenti a migrénrohamok és fejfájások gyakoriságát. Kedvezően hat gyomorbántalmak, székletrekedés, puffadás és ritka széklet esetén is. Féregtelenítő hatását intenzív ízének köszönheti. Felső légúti megbetegedések, például asztma vagy légcsőgyulladás esetén is alkalmazható.

Fűszerünk alapanyagát a fertőtájon, a hidegségi dombokon saját kertünkben termesztett medvehagymából kíméletes száritással készítjük. felhasználásra minden olyan ételben javasoljuk, ahol a fokhagymás ízt szeretnénk érezni. Készthetünk belőle krémlevest és mártást is. Akinek a fokhagyma gyomorégést, fájdalmat okoz, annak jó alternatíva a medvehagyma rendszeres használata.

Raktáron
600 Ft

OREGANO

 

A mitológia szerint az oregánót Aphroditének köszönheti az emberiség, aki ezzel a növénnyel szerette volna a boldogságot az emberek életébe csempészni.Sok népszokás kapcsolódik hozzá a mediterrán térségben? pl az ifjú pár fejére görögországban oregano koszorút tesznek, hogy házasságuk boldogságban, szépségben, tisztaságban teljék. 

Hazánkban is  elterjedt növény, a meszesebb talajokat kedveli. Nevezik még szurokfűnek vagy vad majorannának is. Az oreganot mégis a mediterrán konyha ízesítői között tartjuk számon, a bazsalikommal és a rozmaringgal együtt.   Erős fertőtlenítő hatása miatt a természet antibiotikumának is nevezik. Köhögés, torokfájás, megfázásos tünetek,szájüregi fertőzések esetén azonnal használhatjuk. Idegnyugtatásra, migrénes fejfájás esetén is használhatjuk.

A friss oregánó nagyon jó rostforrás, tele van vitaminokkal és tápanyagokkal. Vas- és mangántartalma mellett, található benne kalcium, C- és A-vitamin, valamint omega3 zsírsavak. Az oregánó nagyon jó és hatékony fertőtlenítő, gombaölő, vírusölő, görcsoldó hatással bír, és jótékonyan hat az emésztésre is. Reumás betegség esetén  is használhatjuk táját Az oregánó olajjal kezelhető a korpás fejbőr, a problémás bőr. A szárított fűszernek 3x erősebb illata és íze van. mint a frissnek. 

Az agyalapi mirigyre hat, ezért pajzsmirigy vagy hormonproblémáknál kiegészítő kezelésként is használható. 

Használják húsok, mártások, tészták, halak  fűszerezésére, bor, turmixok  levesek ízesítésére, és gyógyteaként is.

Mindennapi használatra javasoljuk a fűszert, így  jótékony hatásai rövid időn belül érezhetőek lesznek.  

Raktáron
600 Ft

Petrezselyem

IllóolajatkarotintC- és E-vitamint, ásványi sókat tartalmaz. Fogyasztása a szervezet számára különösen a téli hónapokban előnyös. Amennyiben nem főzzük, hanem az étel tetejére nyersen, díszítésnek használjuk, akkor a vitamintartalma nagyrészét meg is őrizzük. Petrezselymünk a hidegségi dombtetőn termett, leszedés után 4 órán belül már a szárítógépben van, ahol kíméletesen. 40-50 fok között szárítjuk. 

Gyógyhatása: A petrezselyem zöldje és gyökere egyaránt gyomorerősítő, vesetisztító, étvágygerjesztő hatásúFlavonoidokat is tartalmazó illóolaja gyulladáscsökkentő hatású.

A petrezselyem fűszerből gyógytea is készíthető, ami a kiválasztórendszerre gyakorol jó hatást, segít a vese- és hólyagpanaszok megszüntetésében.  Segít a szövetekben felgyülemlett folyadék kihajtásában, valamint csontritkulásízületi gyulladás kezelésében. Minden háztartásban megtalálható, így ha felfáztunk, rögtön tudunk egy jó petrezselyemteát főzni. Nyáron segít  a felvizesedett lábak megkönnyebbülésében. Sokak szerint étvágygerjesztő hatású. 

A petrezselyemlevél illóolaját felhasználja az élelmiszer-, kozmetika- és gyógyszeripar is. A petrezselyemlevelek elrágva légúttisztító hatásúak, és a fokhagymaszagot is semlegesítik. Visszaállítja a szájban a PH értéket. 

Raktáron
600 Ft

ROZMARING (Rosmarinus officinalis)

 

Rozmaring neve : ros maris   – tenger harmata

A rozmaring az egyik legnépszerűbb fűszernövény, melynek gyógyító hatásairól már a középkorban is több feljegyzés született. A néphagyomány pedig a szerelem növényének tartja, mely a vitalitást is növeli, ezért hívták menyasszonyfűnek. A rozmaring stimulálja a vérkeringést, ennek köszönhetően az oxigén és a tápanyagok jobban eljutnak a sejtekhez, ez pedig javítja azok működését is. A növénynek fájdalomcsillapító, érzéstelenítő hatásai is vannak, ezért különösen jót tehet fejfájás esetén, még a migrén tüneteit is képes csökkenteni. A rozmaringnak gyulladáscsökkentős hatásai is vannak, ezért hatékony lehet olyan betegségek tüneteinek enyhítésében, mint az ízületi gyulladás, a hátfájás, a köszvény, és a menstruációs fájdalmakat is csökkenti. A rozmaringban található antioxidáns vegyületek az immunrendszerünket is erősítik, és védenek a különböző betegségek ellen, illetve segítik a szervezetünket abban, hogy hatékonyabban győzze le a fertőzéseket. A rozmaringnak emésztésjavító hatásai is ismertek, megelőzi a gázképződést és a puffadást, valamint a székrekedést is. A rozmaringot különösen azoknak érdemes fogyasztani, akik étvágytalanságban szenvednek, vagy nehezebben emésztik meg a zsíros ételeket.

Általánosságban véve a rozmaring egy élénkítő, frissítő, roboráló gyógynövény.

Klimaxos tünetek enyhítésére is használható.

Használják a fürdővízek, (gyógyfürdők) illatosítására, miközben a fürdőző szervezetét felfrissíti.

Terhesség alatt vérellátást fokozó és fájássegítő tulajdonságai miatt nem szabad rozmaringtinktúrát és -olajat használni.

Raktáron
600 Ft

TÁRKONY  (Artemisia dracunculus)

 

A tárkony Kelet- és Dél-Európa hűvös, hegyes vidékeitől a tatár és mongol pusztákon vadon is nő; tehát, teszik hozzá első magyar leírói, őseink innét hozhatták magukkal. Kissé borsos, sós íze miatt a magyar és főként az erdélyi konyhában változatosan használható: sültek, levesek, bab és krumpliételek, ecetek, saláták, mártások ízesítésére. A tárkonnyal fűszerezett ételek jobban , könnyebben emészthetők . Egyik fő összetevője az esztragol. Ez a tanninokkal, a keserű anyagokkal, a terpénekkel, a flavonoidokkal és a kumarinnal együtt, hozzájárul a gyomor és a máj gyógyulásához.

A tárkonyt széles körben használják főzéshez, de a gyógyászatban is alkalmazzák. Az ókori görögök tárkony rágásával kezelték a fogfájást, mert képes elzsibbasztani a szájat.

A tárkony egy elismert gyógynövény a következő állapotok és tünetek kezelésére:

  • Álmatlanság
  • Fogfájás
  • Gyomorrontás
  • Étvágytalanság
  • Bélférgek
  • Hiperaktivitás
  • Anti-bakteriális hatás nyílt sebek esetén
  • Depresszió

NYUGTATÓ HATÁSÚ TÁRKONY TEA:

Hogy tárkonyteát készítsünk, vegyünk egy csésze forrásban lévő vizet, és öntsük rá egy evőkanálnyi tárkonyra, majd hagyjuk így állni 10 percig, aztán igyuk meg. Ajánlott legalább egy csésze tárkonyos teát inni naponta.

Annak ellenére, hogy a tárkonynak nincsenek jellegzetes mellékhatásai, nagy ritkán enyhe allergiás reakciókat válthat ki.

Raktáron
600 Ft

ZAMATOS TURBOLYA

 

Magyarországon tavasszal  napos mezők szélén, erdők mellett mindenhol megtalálható. Jellegzetes ánizsos illata van, üde zöld lombkoronája. Levelei a petrezselyemére hasonlítanak. Tavasszal az első zöld növényeink egyike így jelképezi a  tavaszi megújulást, frissességet. Tele van klorofillal magnéziummal, vassal, karotinnal,kalciummal, mangánnal,cinkkel, szelénnel, A-B-C vitaminnal. Antioxidáns hatású, serkenti a máj, a vese működését, és vértisztító hatású.  

Legjobb, ha nyersen, salátákba, turmixokba beleteszed, és úgy eszed. Ha főződ, akkor gombaételekhez, halételekhez, mártásokban szoktuk használni. Érdemes a főzés legvégén , majdnem nyersen hozzátenni az ételekhez. Főzhetsz belőle teát is: forrázni kell,2 teáskanálnyi szárított turbolya kell 3 dl vízhez. 6-8 perc áztatás után fogyasztható. Kellemes íze van magában is, de mézzel ízesíthető.  Nyáron jégkockával finom üdítő lehet, ami a vizesedés megelőzésében a petrezselyemmel együtt jótékony hatású.

Német nyelvterületen a tavaszi hétfűszeres tisztító leves egyik alapnövénye. 

Érdemes a tavaszi tisztító kúrába beépíteni a csalánnal, tyúkhúrral, pitypanggal,  feltölti szervezetünket ásványi anyagokkal, vitaminokkal, energiával.

Nincs raktáron
600 Ft
Nincs raktáron
Vegyszermentesen termelt , kézzel készített, tartósítószert nem tartalmazó kézműves termék.

Zsálya:jótékony hatású a magas vérnyomás, érfalak lerakódásai által keletkezett érrendszeri betegségek kezelésében. A koleszterinszintet is csökkenti.
Az Alzheimer-kórban szenvedők panaszait is enyhítheti, hiszen amellett, hogy a memóriát javítja stresszoldó és idegcsillapító.  Változókorban a
hőhullámokat, a hozzájuk társuló túlzott verejtékezést segít ki...
Raktáron
600 Ft