ISTEN MEGTEREMTETTE, OKOS EMBER HASZNÁLJA...

Kérdése van? Hívjon minket! +36-70/620-2722

Fűszerek - Turmix porok

KAKUKKFŰ

Ha köhögés, torokfájás, már mindenki mondja is: kakukkfű. Az egyik legismertebb és legkedveltebb gyógy és fűszernövények. Nyákoldó hatását nem csak a köhögéskor, hanem emésztéskor is kifejti. Erősíti a gyomrot, könnyíti az emésztést. Húsételekhez, zsírosabb, nehezebb fogásokkor használjuk bátran. Kiváló még szárnyasokhoz, halakhoz, mártásokba, levesekbe. Teája nagyon kellemes, élénkítő hatású. Az egyik legerősebb immunerősítő gyógynövényünk, érdemes a  napi használatba illeszteni valamilyen formában. Nagyszerű száj és tüdő fertőtlenítő. használhatjuk szájvízben, illóolaját párologtatóban. Mézzel keverve szirupot is készíthetünk belőle köhögésre, megfázásra. Gombaölő, antivirális és antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik-A kakukkfüvet a fizikai és pszichológiai gyengeség orvoslására is használják. Hasznos a betegség, depresszió vagy krónikus fáradtság utáni erőnléti állapot javítására, valamint álmatlanság esetén is használható. Serkenti a vérkeringést, elősegíti a koncentrációt.

Rendelhető
500 Ft

MEDVEHAGYMA

  

A hagymafélék családjába tartozik, íze, illata a fokhagymáéhoz hasonló.  Felhasználása is a fokhagymáéval megegyezik, azonban a gyomrot nem terheli meg annyira. Összetétele alapján mindennapi használatra javasolt enyhe antibiotikum.  Tavasszal, korán jelennek meg zöld levelei, ezért a medvehagyma ideális a tavaszi tisztítókúrákban. Immunerősítő. Tél után a szervezet immunrendszere érzékenyebben reagál a tavasszal bekövetkező hőmérséklet ingadozásokra. A medvehagyma az immunrendszer erősítésével segít a szervezetnek megbirkózni ezekkel a változásokkal. Vérnyomáscsökkentő. A hagyományos fokhagymához hasonlóan a medvehagyma is csökkenti a vérnyomást és hozzájárul a szív- és érrendszeri-betegségek megelőzéséhez. Csökkenti a migrénrohamok és fejfájások gyakoriságát. Kedvezően hat gyomorbántalmak, székletrekedés, puffadás és ritka széklet esetén is. Féregtelenítő hatását intenzív ízének köszönheti. Felső légúti megbetegedések, például asztma vagy légcsőgyulladás esetén is alkalmazható.

Fűszerünk alapanyagát a fertőtájon, a hidegségi dombokon saját kertünkben termesztett medvehagymából kíméletes száritással készítjük. felhasználásra minden olyan ételben javasoljuk, ahol a fokhagymás ízt szeretnénk érezni. Készthetünk belőle krémlevest és mártást is. Akinek a fokhagyma gyomorégést, fájdalmat okoz, annak jó alternatíva a medvehagyma rendszeres használata.

Rendelhető
500 Ft

SÁRGARÉPA POR

 

A sárgarépa egyik legismertebb zöldségünk, elképzelhetetlen nélküle egy igazi jó húsleves. Fogyasztjuk frissen, fagyasztva, porítva. Narancssárga színéből következtethetünk arra, hogy a hasnyálmirigyre, epére, lépre fog hatni leginkább.  Magas karotin tartalma van, amiből szervezetünk A vitamint állít elő. Gyökerét fogyasztjuk, ami a raktározó része a növénynek, tehát sok ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Magas rosttartalma van, ami többnyire cellulózból, kis mennyiségben keményitőből áll, a szervezet számára könnyen feldolgozható.  Emésztési problémák kezelésében, bélférgeknél, felfúvódáskor, véráramlás serkentésére és a látás javítására használhatjuk.  Mindennapi használatra javasolt gyógynövény.

A kertünkben vegyszermentesen megtermelt sárgarépát tisztitás után kíméletesen, max. 50 fokon szárítjuk, hogy megmaradjanak értékes enzimjei.  A megváltozott táplálkozási szokásokhoz igazodva készítünk belőle port. A por állag több területen is használható, ajánljuk krémlevesbe, levesek ízesítésre, mártáshoz, smoothikhoz, bébi ételekhez. Egy zacskó por kb. 1 kg sárgarépának felel meg. Amennyiben smoothyban vagy italban nyersen fogyasztjuk, akkor célszerű vízzel vagy folyadékkal felönteni, majd állni hagyni kb. 10 percet, hogy a rostok visszaduzzadjanak.

Rendelhető
600 Ft

ZELLER POR

Erőteljes ízéért vagy szeretni lehet, vagy utálni. Középút általában nincs. Aki kedveli az ízét, annak leírom hasznos tulajdonságait is: Kiváló emésztésjavító, méregtelenítő, gyulladáscsökkentő gyógynövény, mely hosszabb távon hatással van az anyagcserére és az immunrendszer helyes működésére is. Étvágyjavító, másnaposság ellen a  gyomornak is barátja.  Erős vízhajtó, a petrezselyemmel együtt segít a vese tisztításában, a prosztata gyulladások kezelésében is. Nyáron ödémásodás esetén  is használhatjuk. A népi hiedelem a zellert afrodiziákumként tartja számon.A kínai gyógyászat fiatalítószerként használja. A zeller egyik jellemző jó tulajdonsága, hogy rendkívül fontos vitaminokat és nyomelemeket tartalmaz, nagy értéke a sok szerves nátrium, melynek jelenlétében hatékonyabb a kalcium felszívódása, de megtalálható benne a foszfor, a vas, a kálium, a magnézium, gazdag folsavban, és C-vitamin-tartalma is magas: 100 grammjában akár 30-50 milligramm is található.

Magas az élelmi rost tartalma, ami segíti a méregtelenítés, felgyorsíthatja az emésztést..  Kalóriatartalma alacsony, fogyókúrák alapnövénye is lehet. 

Felhasználása: krémlevesek, mártások, turmixok, joghurtba keverve, leveleit teaként fogyaszthatjuk. A zacskó vagy üveges kiszerelés kb. 1 kg zellergumónak felel meg.

Rendelhető
600 Ft

BAZSALIKOM  (Ocimum basilicum)

 

 

Eredetileg Dél-Ázsiából, Perzsiából, Afrikából került Európába, és itt is kedvelt, egynyáriként termesztett kerti, cserép- és fűszernövény lett. Ismerete és termesztése hazánkban több száz éves. Kellemes, a szegfűszegre emlékeztető, fanyar illatú, pikáns ízű fűszernövény, ami illóolajat, cseranyagot, szaponint és keserű anyagot tartalmaz. A zöld növényi részekben sok a C-vitamin.

Sokféle hatást tulajdonítanak neki. Nem csak afrodiziákumnak tartják, de emellett javítja az étvágyat és az emésztést, szél- és vizelethajtó, nyugtat, és még a köhögést is csillapítja.

A kerti bazsalikom leveléből készült forrázatot gyomorrontás és étvágytalanság esetén alkalmazzák. A felfúvódás és a bélgázképződés kiegészítő kezeléseként szélhajtónak használják. Összehúzó hatása enyhíti a garatgyulladás tüneteit. Külsőleg alkalmazott alkoholos kivonata a sebgyógyulást elősegítő kenőcsök egyik alapanyaga; sebekre, sérülésekre ajánlott; a bazsalikomot gyakran más növényekkel (menta, fűszerkömény) együtt használják.

Sok ásványi anyagot tartalmaz: kálium, mangán, réz és magnézium van benne. A kálium fontos szerepet kap a szervezet sejtjeinek és nedveinek karbantartásában, rendben tartja a vérnyomást és a szívműködést.

A levele gazdag vasforrás, 100 g bazsalikom 3,17 mg-ot tartalmaz (ez kb. 26%-a a javasolt napi mennyiségnek).A vasra, mint a vörösvértestek hemoglobinjának alkotóelemére, fontos szerep hárul a vér oxigénszállításában.

A-C- Kvitamin és  valamint karotén tartalma is jelentős.

Ezért kiváló ellenszere az olyan gyulladásoknak, mint a reumás gyulladás, a csontritkulás, valamint a különféle bélgyulladások. Ugyanakkor, felfedezték, hogy a fertőzés gátló illóolajai olyan kórokozók elterjedésének vetnek gátat, mint a Staphylococcus, Enterococci, Shigella és a Pseudomonas.

Ellenjavallat:  várandósság  estén csak fűszer mennyiségben használjuk, gyógyszerként csak orvosi tanácsra.

Rendelhető
500 Ft

TÁRKONY  (Artemisia dracunculus)

 

A tárkony Kelet- és Dél-Európa hűvös, hegyes vidékeitől a tatár és mongol pusztákon vadon is nő; tehát, teszik hozzá első magyar leírói, őseink innét hozhatták magukkal. Kissé borsos, sós íze miatt a magyar és főként az erdélyi konyhában változatosan használható: sültek, levesek, bab és krumpliételek, ecetek, saláták, mártások ízesítésére. A tárkonnyal fűszerezett ételek jobban , könnyebben emészthetők . Egyik fő összetevője az esztragol. Ez a tanninokkal, a keserű anyagokkal, a terpénekkel, a flavonoidokkal és a kumarinnal együtt, hozzájárul a gyomor és a máj gyógyulásához.

A tárkonyt széles körben használják főzéshez, de a gyógyászatban is alkalmazzák. Az ókori görögök tárkony rágásával kezelték a fogfájást, mert képes elzsibbasztani a szájat.

A tárkony egy elismert gyógynövény a következő állapotok és tünetek kezelésére:

  • Álmatlanság
  • Fogfájás
  • Gyomorrontás
  • Étvágytalanság
  • Bélférgek
  • Hiperaktivitás
  • Anti-bakteriális hatás nyílt sebek esetén
  • Depresszió

NYUGTATÓ HATÁSÚ TÁRKONY TEA:

Hogy tárkonyteát készítsünk, vegyünk egy csésze forrásban lévő vizet, és öntsük rá egy evőkanálnyi tárkonyra, majd hagyjuk így állni 10 percig, aztán igyuk meg. Ajánlott legalább egy csésze tárkonyos teát inni naponta.

Annak ellenére, hogy a tárkonynak nincsenek jellegzetes mellékhatásai, nagy ritkán enyhe allergiás reakciókat válthat ki.

Rendelhető
500 Ft

OREGANO

 

A mitológia szerint az oregánót Aphroditének köszönheti az emberiség, aki ezzel a növénnyel szerette volna a boldogságot az emberek életébe csempészni.Sok népszokás kapcsolódik hozzá a mediterrán térségben? pl az ifjú pár fejére görögországban oregano koszorút tesznek, hogy házasságuk boldogságban, szépségben, tisztaságban teljék. 

Hazánkban is  elterjedt növény, a meszesebb talajokat kedveli. Nevezik még szurokfűnek vagy vad majorannának is. Az oreganot mégis a mediterrán konyha ízesítői között tartjuk számon, a bazsalikommal és a rozmaringgal együtt.   Erős fertőtlenítő hatása miatt a természet antibiotikumának is nevezik. Köhögés, torokfájás, megfázásos tünetek,szájüregi fertőzések esetén azonnal használhatjuk. Idegnyugtatásra, migrénes fejfájás esetén is használhatjuk.

A friss oregánó nagyon jó rostforrás, tele van vitaminokkal és tápanyagokkal. Vas- és mangántartalma mellett, található benne kalcium, C- és A-vitamin, valamint omega3 zsírsavak. Az oregánó nagyon jó és hatékony fertőtlenítő, gombaölő, vírusölő, görcsoldó hatással bír, és jótékonyan hat az emésztésre is. Reumás betegség esetén  is használhatjuk táját Az oregánó olajjal kezelhető a korpás fejbőr, a problémás bőr. A szárított fűszernek 3x erősebb illata és íze van. mint a frissnek. 

Az agyalapi mirigyre hat, ezért pajzsmirigy vagy hormonproblémáknál kiegészítő kezelésként is használható. 

Használják húsok, mártások, tészták, halak  fűszerezésére, bor, turmixok  levesek ízesítésére, és gyógyteaként is.

Mindennapi használatra javasoljuk a fűszert, így  jótékony hatásai rövid időn belül érezhetőek lesznek.  

Rendelhető
500 Ft

Gombapor

 

Saját termesztésű laska gombánkat daráltuk porrá. A gomba fogyasztása minden héten fontos lenne az egészségünk szempontjából. A laska az orosz természetgyógyászat kedvelt alapanyaga, gyulladásgátló, antibiotikumokhoz hasonló hatása miatt. Por formájában könnyebb felhasználási lehetőségek adódnak. Használhatjuk krémlevesnek , mártásoknak, pörköltnek , tésztákhoz,  fűszerként bármibe beletehetjük. Ahol a gyerekek nem szeretik a gombát, ott is használható az életekben úgy, hogy az nem felismerhető. A gombák szerepe a világban a lebontás, az anyagok előkésztése az újra hasznostáshoz. A szervezetünkben is ugyanezt csinálják. Sok olyan anyag halmozódik fel bennünk ,amikkel a szervezetünk nem tud mit kezdeni, félreteszi őket, pl izületi gyulladások. Ezért kellene megelőzésként rendszeresen enni a gombákat. Gyógyításra is használható, emeltebb mennyiségben. 

Rendelhető
600 Ft

ROZMARING (Rosmarinus officinalis)

 

Rozmaring neve : ros maris   – tenger harmata

A rozmaring az egyik legnépszerűbb fűszernövény, melynek gyógyító hatásairól már a középkorban is több feljegyzés született. A néphagyomány pedig a szerelem növényének tartja, mely a vitalitást is növeli, ezért hívták menyasszonyfűnek. A rozmaring stimulálja a vérkeringést, ennek köszönhetően az oxigén és a tápanyagok jobban eljutnak a sejtekhez, ez pedig javítja azok működését is. A növénynek fájdalomcsillapító, érzéstelenítő hatásai is vannak, ezért különösen jót tehet fejfájás esetén, még a migrén tüneteit is képes csökkenteni. A rozmaringnak gyulladáscsökkentős hatásai is vannak, ezért hatékony lehet olyan betegségek tüneteinek enyhítésében, mint az ízületi gyulladás, a hátfájás, a köszvény, és a menstruációs fájdalmakat is csökkenti. A rozmaringban található antioxidáns vegyületek az immunrendszerünket is erősítik, és védenek a különböző betegségek ellen, illetve segítik a szervezetünket abban, hogy hatékonyabban győzze le a fertőzéseket. A rozmaringnak emésztésjavító hatásai is ismertek, megelőzi a gázképződést és a puffadást, valamint a székrekedést is. A rozmaringot különösen azoknak érdemes fogyasztani, akik étvágytalanságban szenvednek, vagy nehezebben emésztik meg a zsíros ételeket.

Általánosságban véve a rozmaring egy élénkítő, frissítő, roboráló gyógynövény.

Klimaxos tünetek enyhítésére is használható.

Használják a fürdővízek, (gyógyfürdők) illatosítására, miközben a fürdőző szervezetét felfrissíti.

Terhesség alatt vérellátást fokozó és fájássegítő tulajdonságai miatt nem szabad rozmaringtinktúrát és -olajat használni.

Rendelhető
500 Ft

ZAMATOS TURBOLYA

 

Magyarországon tavasszal  napos mezők szélén, erdők mellett mindenhol megtalálható. Jellegzetes ánizsos illata van, üde zöld lombkoronája. Levelei a petrezselyemére hasonlítanak. Tavasszal az első zöld növényeink egyike így jelképezi a  tavaszi megújulást, frissességet. Tele van klorofillal magnéziummal, vassal, karotinnal,kalciummal, mangánnal,cinkkel, szelénnel, A-B-C vitaminnal. Antioxidáns hatású, serkenti a máj, a vese működését, és vértisztító hatású.  

Legjobb, ha nyersen, salátákba, turmixokba beleteszed, és úgy eszed. Ha főződ, akkor gombaételekhez, halételekhez, mártásokban szoktuk használni. Érdemes a főzés legvégén , majdnem nyersen hozzátenni az ételekhez. Főzhetsz belőle teát is: forrázni kell,2 teáskanálnyi szárított turbolya kell 3 dl vízhez. 6-8 perc áztatás után fogyasztható. Kellemes íze van magában is, de mézzel ízesíthető.  Nyáron jégkockával finom üdítő lehet, ami a vizesedés megelőzésében a petrezselyemmel együtt jótékony hatású.

Német nyelvterületen a tavaszi hétfűszeres tisztító leves egyik alapnövénye. 

Érdemes a tavaszi tisztító kúrába beépíteni a csalánnal, tyúkhúrral, pitypanggal,  feltölti szervezetünket ásványi anyagokkal, vitaminokkal, energiával.

Rendelhető
500 Ft

KARALÁBÉ POR

 

A karalábé a szuperélelmiszerek közé tartozik, mégsem lett kedvelt növény.   A szuperélelmiszerek jelentősebb mennyiségben a  szervezetünk számára létfontosságú tápanyagokat tartalmaz könnyen felvehető formában.  Pl:  a gumó 3x annyi c vitamint tartalmaz, mint a citrom. A fehérrépa és a vadkáposzta keverékéből alakulhatott ki.

Káliumból az ajánlott mennyiség tíz százalékát, élelmi rostokból pedig a hetedét tartalmazza, ezeken kívül megtalálható benne réz, mangán, foszfor, magnézium, kalcium, vas, klorofil, jód, fehérjék, egy kevés cukor, a vitaminok közül folát (a folsav biológiailag aktív formája), B1-, B3-, B5- és B6-vitamin, valamint E-vitamin. Nagyszerű forrása az antioxidánsoknak is.Alacsony kalória tartalmú, ezért fogyókúrák hasznos alapanyaga. Egészségvédő hatásai:  csontritkulás megelőzése,méregtelenít, szabadgyökök ellen is kiváló,cukorbetegség esetén a benne található a polifenoloknak és izotiocianátoknak köszönhetően jótékonyan hat a szervezet vércukor szintjére. Javítja a látást, erősíti a szemet a B és E vitaminokkal.Magas vérnyomás ellen: a karalábéban található C-vitamin segít tisztán, plakk mentesen tartani az ereket, ahogyan a kálium és magnézium is szabályozza a vérnyomást, illetve a pulzust.  Szóval együnk karalábét , jót fog tenni nekünk. 

Por formában kb. 1 kg nyers karalábé vásárolsz meg. Ajánljuk levesekbe ízesítőnek. krémlevesnek, mártásba, turmixba ,  joghurtba keverve fogyasztani. 

Rendelhető
600 Ft

ALMA POR

Az almát mindenki szereti, bár már kevés embert találni, aki: „Minden nap egy alma, az orvost távol tartja „mondás szerint valóban meg is eszi minden nap.  Azt valljuk, hogy igen is fontos lenne azalma minden nap. Az alma sok tápanyag tartalma mellett kiemelkedően fontos emésztésünk számára a pektin tartalma. A pektin egy vízben oldható rost anyag, ami mégsem képes felszívódni a bélrendszerünkben. Viszont remekül és kíméletesen tisztítja a bélrendszert, javítja a bélflórát, enyhe gyulladásgátló hatású. A pektin javítja a perifériás vérkeringést, a belek működését, csökkenti a koleszterinszintet a vérben. Javítja a perifériás vérkeringést, a belek működését, csökkenti a koleszterinszintet a vérben.

Védő hatása van a gyomor nyálkahártyára, fekélyes elváltozások esetében, optimális feltételeket biztosít a hasznos baktériumok szaporodásához.

A por állag szintén sok felhasználási formát tesz lehetővé a mindennapokban. Joghurtokban, smoothikban, müzlikben, levesekben, mártásokban könnyen bele tehetünk 1-1 kanállal. Folyadékként vagy smoothiban használva a port célszerű vízzel vagy folyadékkal  hígítani, majd állni hagyni 10 percet, hogy a rostok visszaduzzadjanak.

A zacskó vagy üveg tartalmaz 1 kg alma mennyiséget.

Rendelhető
600 Ft

Majoranna

A majoránna kitűnő étvágyjavító, méregteleníti az emésztőrendszert, valamint enyhíti a gyomorfertőzés és gyomorrontás tüneteit. A fűszerből tea is készthető forrázással , amivel oldhatjuk a tekerő hasfájást (más néven kólikát),  és a felfúvódást. Hatékonyabbá teszi a májműködést, és fokozza az epetermelődést. A tüdő megbetegedései esetén is jótékony hatású teája, hiszen oldja a hurutokat, tisztítja a hörgőket, ezáltal könnyítve nehézlégzést. A torokgyík és a szamárköhögés ellenszerének tartották erős köhögéscsillapító hatása miatt, kúraszerű használata édesgyökérrel keverve pedig csökkenti az orrdugulást és a nyálka felhalmozódását.  A majoránna virágaiból készített forrázat enyhíti a migrénes fejfájást, a szédülést és az izomgörcsöket, illetve nyugtatja az idegrendszert. Álmatlanságban szenvedőknek is javallott a használata. Citromfűvel kombinálva csökkenti a menstruációval járó görcsöket és a vérzés erősségét, valamint segíti a méh tisztulását. Érdemes a havi baj kezdeti időszakában alkalmazni!  Sokat tehetünk a fenti betegségek megelőzésében , ha rendszeresen fogyasztjuk a jó minőségű fűszereket. 

Rendelhető
500 Ft

Petrezselyem

IllóolajatkarotintC- és E-vitamint, ásványi sókat tartalmaz. Fogyasztása a szervezet számára különösen a téli hónapokban előnyös. Amennyiben nem főzzük, hanem az étel tetejére nyersen, díszítésnek használjuk, akkor a vitamintartalma nagyrészét meg is őrizzük. Petrezselymünk a hidegségi dombtetőn termett, leszedés után 4 órán belül már a szárítógépben van, ahol kíméletesen. 40-50 fok között szárítjuk. 

Gyógyhatása: A petrezselyem zöldje és gyökere egyaránt gyomorerősítő, vesetisztító, étvágygerjesztő hatásúFlavonoidokat is tartalmazó illóolaja gyulladáscsökkentő hatású.

A petrezselyem fűszerből gyógytea is készíthető, ami a kiválasztórendszerre gyakorol jó hatást, segít a vese- és hólyagpanaszok megszüntetésében.  Segít a szövetekben felgyülemlett folyadék kihajtásában, valamint csontritkulásízületi gyulladás kezelésében. Minden háztartásban megtalálható, így ha felfáztunk, rögtön tudunk egy jó petrezselyemteát főzni. Nyáron segít  a felvizesedett lábak megkönnyebbülésében. Sokak szerint étvágygerjesztő hatású. 

A petrezselyemlevél illóolaját felhasználja az élelmiszer-, kozmetika- és gyógyszeripar is. A petrezselyemlevelek elrágva légúttisztító hatásúak, és a fokhagymaszagot is semlegesítik. Visszaállítja a szájban a PH értéket. 

Rendelhető
500 Ft

BABÉRLEVÉL

 

Érzed  a krumplifőzelék vagy a babgulyás ízét, illatát?  Nincs magyar konyha babérlevél nélkül. Jól illik húspácokban, savanyúságokba, elngedhetetlen káposztás ételekbe. Meleg helyen jól tárolható, aromáját hosszú ideig megőrzi. 

Régen a győzelem jelképe volt,  a győztes babérkoszorúval díszítette fejét, mutatta dicsőségét.

Erős gyulladáscsökkentő fitonutriensek tartalmaz, gomba, vírus és baktériumölő hatással rendelkezik.Borogatásként használva enyhítheted ízületi fájdalmadat. Külsőleg  bőrbetegségeknél lemosásra is használhatod. Belsőleg emésztést serkenti,  ezért is főzzük káposztával, babbal, zsírosabb húsokkal. Koleszterin csökkentő, koffeinsavakat is tartalmaz, így a szívet is védi, Nyákoldó hatása is ismert, köhögés csillapítására teaként  is használhatod. Csökkenti a stresszt, idegnyugtató és alvást elősegítő hatású.

Használd minél több ételbe, sültekhez. Ha teát főzünk belőle, akkor 4-5 levél elég lesz 2,5 dl-hez. Főzni kell 8-10 percig, majd lefedve állni hagyni még 5 percig. A  forrázás nem oldja ki a fontosabb hatóanyagokat, ezért főzzük. Izületi fájdalmakra készíthetsz olajat is: bio növényi olajba tegyél babérlevelet, zárd le, majd két hétig minden nap rázogatva hűvös, árnyékos helyen tároljuk. Külsőleg használható. 

Rendelhető
500 Ft