Calendula officinalis -Körömvirág
A körömvirágot már a középkorban alkalmazták bélzavarok és májbajok esetén. Ennek a narancssárga virágú növénynek ma még mindig sokféle hatást tulajdonítanak. Élénkítő és görcsoldó, alkalmazzák asztmánál, köhögésnél, álmatlanságnál, szívdobogásnál és szorongásos állapotnál. Gyulladásgátló, antibakteriális, fertőtlenítő hatású. Különösen ajánlott lassú anyagcsere és emésztési problémák esetén, epehólyag gyulladásra. Magas antioxidáns tartalma miatt a daganatos betegségek megelőzésében is segíthet.
Lázcsillapító, látásjavító is, mivel tisztítja a szemfenék ereit. Fogíny ápolására szájvízként is használják. Menstruációt elősegítő hatása azért van, mert enyhe mértékben stimulálja az ösztrogénhormon termelését. Fájdalmas menstruáció és az azt kísérő idegesség esetén is használható.
Külsőleg visszérgyulladásra, rosszul gyógyuló sebek, bőrelváltozások gyógyítására, fehérfolyás elleni öblítők alkotórészeként alkalmazzák. Hegesítő tulajdonsága érvényesül zúzódásoknál, fagydaganatnál, ekcémáknál és keléseknél. Sikerrel alkalmazzák bőrgyulladások és nyálkahártyapanaszok gyógyításánál.
A körömvirág enyhítő és viszketéscsillapító hatásának köszönhetően külsőleg kiegészítő kezeléseknél használatos. Használják bőrrepedések, kisebb sebek, rovarcsípések és napsugárzás okozta bőrgyulladás esetén is.
Magas E vitamin tartalmának köszönhetően a kozmetikai iparban különféle fiatalító, bőrbarát, ránctalanító krémeket készítenek belőle.
A gasztronómiában felhasználva az étleknek enyhe csípős ízt ad, virágszirmait levesek, mártások, húsételek, rizs, sajt, vaj…. színesítésére használják.