BABÉRLEVÉL
Érzed a krumplifőzelék vagy a babgulyás ízét, illatát? Nincs magyar konyha babérlevél nélkül. Jól illik húspácokban, savanyúságokba, elngedhetetlen káposztás ételekbe. Meleg helyen jól tárolható, aromáját hosszú ideig megőrzi.
Régen a győzelem jelképe volt, a győztes babérkoszorúval díszítette fejét, mutatta dicsőségét.
Erős gyulladáscsökkentő fitonutriensek tartalmaz, gomba, vírus és baktériumölő hatással rendelkezik.Borogatásként használva enyhítheted ízületi fájdalmadat. Külsőleg bőrbetegségeknél lemosásra is használhatod. Belsőleg emésztést serkenti, ezért is főzzük káposztával, babbal, zsírosabb húsokkal. Koleszterin csökkentő, koffeinsavakat is tartalmaz, így a szívet is védi, Nyákoldó hatása is ismert, köhögés csillapítására teaként is használhatod. Csökkenti a stresszt, idegnyugtató és alvást elősegítő hatású.
Használd minél több ételbe, sültekhez. Ha teát főzünk belőle, akkor 4-5 levél elég lesz 2,5 dl-hez. Főzni kell 8-10 percig, majd lefedve állni hagyni még 5 percig. A forrázás nem oldja ki a fontosabb hatóanyagokat, ezért főzzük. Izületi fájdalmakra készíthetsz olajat is: bio növényi olajba tegyél babérlevelet, zárd le, majd két hétig minden nap rázogatva hűvös, árnyékos helyen tároljuk. Külsőleg használható.