ISTEN MEGTEREMTETTE, OKOS EMBER HASZNÁLJA...

Kérdése van? Hívjon minket! +36-70/620-2722

Torma cseppek – 50ml
Torma cseppek – 50ml
2 000 Ft

Torma cseppek – 50ml

Torma (Armoracia rusticana)

 

A Volga és a Don környékéről származik, ma is az életerő jelképe azon a vidékeken.  Elvadulva ártereken, nedves réteken és szántók mellett is előfordul. A mindenki által köztudott erős illatát intenzív illóolaj-tartalmának köszönheti. Fő hatóanyaga a mustárolaj, a szinigrin , glikozidok, illóolaj, de fellelhető benne C-vitamin és kálium is. A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a frissen reszelt torma baktérium- és vírusölő hatása félnapon át tart. A torma antibakteriális hatását a benne található glikozidoknak köszönheti, a mustárolaj viszont fokozza a nyálkahártyák vérellátását, a kálium pedig serkenti a veseműködést.

Bevethetjük étvágytalanság, rossz emésztés, puffadás esetén. Idegnyugtató, megszünteti a fejfájást, fogfájást. “A mustárhoz hasonlóan tisztítja az agyvelőt” írta róla Lippai János 1664-ben. Enyhíti a rovarcsípés fájdalmát.

A reszelt tormát vese- és húgyúti fertőzések, valamint bronchitis esetén is ajánlják, és a felső légutak hurutja esetén a torma és méz keveréke kiváló gyógyír lehet. A népi gyógyászatban a frissen reszelt tormát pakolásként is hatásosan alkalmazzák. A torma csípős illóolajának belélegzése tisztítja a légutakat.

Nagyon alacsony a kalória-, de magas a rosttartalma, tele van vitaminnal, ásványi anyaggal, elektrolittal és fitonutriensekkel. Tele van B-vitaminnal, kalciummal, rézzel, cinkkel, vassal, foszforral, mangánnal és magnéziummal, C-vitamin tartalma pedig igazán lenyűgöző. Hányinger enyhítésére a reszelt, forralt torma gőzének belelélegzése igazi csodaszer. A felszabaduló illatanyagok csökkentik a panaszokat, mivel ellazítja az izmokat, csökkenti a rosszullétet és a fejfájást is . A torma tinktúra használatával belsőleg és külsőleg a halántékot kenegetve az erős fejfájás is csökkenthető.

A tormában lévő glukozinolát erősíti a májat a méregtelenítő folyamatban.

Magas rosttartalma a bélcsatorna tisztítására alkalmas pl. székrekedés. Bélféregűző hatása ismert.

A tormakúrával az immunrendszer is formába hozható. Különösen a megfázásos időszakban javasolt, a nátha elkerülésére. Ha már megtörtént a baj, a tormakúra enyhítheti a megfázást.

Terhesség és allergia esetén, valamint extrém magas vérnyomásnál  mértékkel használjuk a tormát.

 

Rendelhető
2 000 Ft
Adatok
Cikkszám
Torma-cseppek-50ml
Tömeg
120 g/db