A gyógyító laska gomba

A tél egyik legnagyobb kihívása a napfény nélküli szürke napok túlélése.
Ilyenkor csökken a szervezet D- vitamin szintje ami befolyásolhatja a hangulatunkat. Napfény nélkül nem könnyű a D vitamint olyan természetes módon pótolni, amit a szervezet hasznosítani is tud. A gombák, -így a laska gomba is – az egyetlen nem állati eredetű D vitamin forrásunk lehet. A laska gomba ezen kívül még tartalmaz B-, C-, K-, vitamint, fehérjéket, krómot, rezet, vasat, jódot, nátriumot, szelént cinket, káliumot, foszfort és zsírsavakat is. Láthatjuk, hogy olyan sokféle vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint egy komplex vitamin készítmény. A gombában lévő összetevők olyan mennyiségben és arányban vannak jelen , amelyek az emberi szervezet számára könnyen és jól hasznosíthatók. Ezeken kívül magas emészthetetlen rostanyagokat tartalmaz, amely segíti az emberi szervezet méregtelenítést, így csökkentheti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Felsorolt hasznos tulajdonságai alapján beilleszthető kímélő és fogyókúrás étrendekbe , cukorbetegeknek, köszvényben és magas vérnyomásban szenvedőknek is. A halfogyasztás egyik alternatívája lehet, amennyiben nem kedvelik a halételeket.
Gyógyítás szempontjából ismert, hogy az első antibiotikumot, a penicilint is gombából vonták ki. A gombák nagy része különböző mértékben tartalmaz többféle baktérium és vírus ellenes anyagot. Bár nem mindig tudják, pontosan hogyan is hatnak ezek a vegyületek – manapság is sok kutatási téma foglalkozik a gombák hatóanyagaival – a hatásukat hosszú évszázadok óta ismerik és használják. A laska gombát a gyógyászatban használták:
- gyulladáscsökkentésre
- vérnyomáscsökkentésre
- szabályozza a koleszterinszintet
- segít a vércukorszint egyensúlyban tartásában
- izületi problémákra hatásos
- javítja az anyagcserét
- regenerálja a sejteket, lassítja az öregedét
- vérerek rugalmasságát fokozza
A termesztett gombák D vitamin szintje nem olyan magas, mint erdei vagy mezei társaiké, mert D vitamin UV fény hatására képződik a gombákban , ezért ha tehetjük, friss, gyűjtött gombákat keressünk, természetesen a megfelelő gombaszakértő ajánlásával. A napon szárítás során viszont kialakul a D vitamin, amely a szárított gombákban még hosszabb ideig is tárolódik.
A laska gomba nem csak egészséges, de konyhánkban sokféleképpen, nagyon ízletesen tudjuk elkészíteni. Csak ajánlani tudom az étrendünkben a gombafogások szerepeltetését .
Egész-ségünk megköszöni, ha gondoskodunk róla.