SZÁRÍTMÁNYOK
Szárított batáta
Vegyszermentesen termelt édesburgonya, melyet hozzáadott cukor, tartósítószer, ízfokozó nélkül megújuló energia felhasználásával szárítottunk .A szárítás során csak a víztartalmát veszítette el, a benne lévő vitaminok, ásványi anyagok és értékes vegyületek koncentrált formában károsodás nélkül megmaradtak Az édesburgonyából többféle színtűt is szárítunk., mindegyik fajtája igazi vitaminbomba. Az húsos, gumószerűen megvastagodott gyökere szénhidrátban és (különösen a sárga húsú fajta) béta-karotinban gazdag. C-vitamin-tartalma B1, B2, B6, és E vitaminokat is magas. . A többi zöldségféléhez képest fehérje található benne, amelynek összetétele a tojáséhoz hasonló.
Értékes ásványi anyagokat tartalmaz: kalcium, vas, magnézium, mangán, kálium, foszfor, nátrium, szelén, réz és cink is található benne. Védi a májat, vesét, oldja az izomgörcsöket. Az alacsony glikémiás indexnek köszönhetően a benne található cukor lassan szabadul fel, így stabilizálja a vércukorszintet, és állandó energialöketet ad.Fogyókúrák egyik legfinomabb, sokoldalúan felhasználható alapanyaga.
Szárított cékla
Vegyszermentesen termelt cékla, melyet hozzáadott cukor, tartósítószer, ízfokozó nélkül megújuló energia felhasználásával szárítottunk .A szárítás során csak a víztartalmát veszítette el, a benne lévő vitaminok, ásványi anyagok és értékes vegyületek koncentrált formában károsodás nélkül megmaradtak. Íze a friss föld illatára emlékeztet, mégis kicsit édeskés. A céklában nagy mennyiségben találhatóak értékes vitaminok és ásványi anyagok, valamint antioxidánsok, főleg kálium, magnézium, vas, A-, C- és B6-vitamin. A cékla nagyszerűen javítja a vérkeringést, többek között az agyunkban is, ez, illetve a benne található vegyületek rendkívül hasznosnak bizonyultak a idegrendszer egészségének megőrzésében. A cékla nagyon jól javítja az erőnlétet, teljesítményt és a kitartást, ezért érdemes azt fogyasztani komolyabb fizikai igénybevétel előtt. A céklában lévő fitokemikáliák, illetve antioxidánsok, például a bétacianin igen erős daganatellenes hatásokkal rendelkeznek.
A gyógyító laska gomba
A tél egyik legnagyobb kihívása a napfény nélküli szürke napok túlélése.
Ilyenkor csökken a szervezet D- vitamin szintje ami befolyásolhatja a hangulatunkat. Napfény nélkül nem könnyű a D vitamint olyan természetes módon pótolni, amit a szervezet hasznosítani is tud. A gombák, -így a laska gomba is – az egyetlen nem állati eredetű D vitamin forrásunk lehet. A laska gomba ezen kívül még tartalmaz B-, C-, K-, vitamint, fehérjéket, krómot, rezet, vasat, jódot, nátriumot, szelént cinket, káliumot, foszfort és zsírsavakat is. Láthatjuk, hogy olyan sokféle vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint egy komplex vitamin készítmény. A gombában lévő összetevők olyan mennyiségben és arányban vannak jelen , amelyek az emberi szervezet számára könnyen és jól hasznosíthatók. Ezeken kívül magas emészthetetlen rostanyagokat tartalmaz, amely segíti az emberi szervezet méregtelenítést, így csökkentheti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Felsorolt hasznos tulajdonságai alapján beilleszthető kímélő és fogyókúrás étrendekbe , cukorbetegeknek, köszvényben és magas vérnyomásban szenvedőknek is. A halfogyasztás egyik alternatívája lehet, amennyiben nem kedvelik a halételeket.
Gyógyítás szempontjából ismert, hogy az első antibiotikumot, a penicilint is gombából vonták ki. A gombák nagy része különböző mértékben tartalmaz többféle baktérium és vírus ellenes anyagot. Bár nem mindig tudják, pontosan hogyan is hatnak ezek a vegyületek – manapság is sok kutatási téma foglalkozik a gombák hatóanyagaival – a hatásukat hosszú évszázadok óta ismerik és használják. A laska gombát a gyógyászatban használták:
- gyulladáscsökkentésre
- vérnyomáscsökkentésre
- szabályozza a koleszterinszintet
- segít a vércukorszint egyensúlyban tartásában
- izületi problémákra hatásos
- javítja az anyagcserét
- regenerálja a sejteket, lassítja az öregedét
- vérerek rugalmasságát fokozza
A termesztett gombák D vitamin szintje nem olyan magas, mint erdei vagy mezei társaiké, mert D vitamin UV fény hatására képződik a gombákban , ezért ha tehetjük, friss, gyűjtött gombákat keressünk, természetesen a megfelelő gombaszakértő ajánlásával. A napon szárítás során viszont kialakul a D vitamin, amely a szárított gombákban még hosszabb ideig is tárolódik.
A laska gomba nem csak egészséges, de konyhánkban sokféleképpen, nagyon ízletesen tudjuk elkészíteni. Csak ajánlani tudom az étrendünkben a gombafogások szerepeltetését .
Egész-ségünk megköszöni, ha gondoskodunk róla.
Szárított répa
Vegyszermentesen termelt sárgarépa , melyet hozzáadott cukor, tartósítószer, ízfokozó nélkül megújuló energia felhasználásával szárítottunk .A szárítás során csak a víztartalmát veszítette el, a benne lévő vitaminok, ásványi anyagok és értékes vegyületek koncentrált formában károsodás nélkül megmaradtak. Alapvető vitaminforrás a szervezet számára , magas rosttartalma segíti a belek tisztulását, a salakanyagok kiürülését. Immunrendszer erősítő, regeneráló tulajdonságai is vannak. Tartalmaz kalciumot, káliumot, nátriumot, foszfort, vasat, magnéziumot, krómot, sót, A-, B-, C-, E- és K-vitaminokat. Savtalanítja a vért, ezzel elősegíti a máj működését. Mivel a máj raktározza a nehézfémeket, ha le van terhelve a máj, ezek a fémek bejutnak a sejtek közé is. A sárgarépa segít kivonni ezeket a fémeket. Gyermekkorban hozzásegít a csontozat és a fogazat fejlődéséhez. Ezért is tartalmazza a legtöbb bébiétel.
Száritott sütőtök
Vegyszermentesen termelt sütőtök , melyet hozzáadott cukor, tartósítószer, ízfokozó nélkül megújuló energia felhasználásával szárítottunk .A szárítás során csak a víztartalmát veszítette el, a benne lévő vitaminok, ásványi anyagok és értékes vegyületek koncentrált formában károsodás nélkül megmaradtak. Szárítjuk a hagyományos kanadai fajtát, és egy különleges, narancsos ízű, ’ Orangerie’ fajtájú sütőtököt is. A sütőtök gazdag élelmi rostokban, lassítja az emésztés, segíti a fogyást. Jól eltelít, viszont 90 % víz, hidratálja a szervezetet. A sütőtök élénksárga színét a béta-karotinnak köszönheti, mely az A- vitamin előanyaga, tehát jó hatással van látásunkra. Rosttartalma támogatja szívünk egészségét. Elősegíti a jó alvást, és segít megelőzni a depressziót.